Ημερίδα H Κυπριακή Λογοτεχνία και η Κριτική μετά το 1960

Η Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου διοργάνωσε Ημερίδα με θέμα Η Κυπριακή Λογοτεχνία και η Κριτική μετά το 1960, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017, στο Αμφιθέατρο UNESCO, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ώρα 9.00-15.00. Χαιρετισμούς απηύθυναν η Πρόεδρος του Τμήματος Γλωσσών και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Aναπληρώτρια Καθηγήτρια Pοlina Mackay και ο Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου Λεωνίδας Γαλάζης, ο οποίος επέδωσε στον Αλέξη Ζήρα το δίπλωμα του επίτιμου μέλους της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου.

Στην πρώτη συνεδρία της ημερίδας ο Αλέξης Ζήρας, Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων (2009-2013), Πρόεδρος της Επιτροπής Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας, μίλησε με θέμα: «Λευτέρης Παπαλεοντίου, ένας αναγνώστης του λογοτεχνικού Πανελληνίου». Η Επίκουρη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας – Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Κύπρου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Λουίζα Χριστοδουλίδου αναφέρθηκε στον αρχαιοελληνικό μύθο στην ποίηση του Κυριάκου Χαραλαμπίδη. Ακολούθως, ο φιλόλογος – ερευνητής Λευτέρης Παπαλεοντίου ανέπτυξε το θέμα:«Κριτικές παρεμβάσεις στο περιοδικό Κυπριακά Χρονικά (Λευκωσία, 1960-1967, 1969-1972). Η περίπτωση του Αλέκου Κωνσταντινίδη». Η ανακοίνωση του ποιητή – κριτικού Γιώργου Φράγκου είχε ως αντικείμενο την κριτική λογοτεχνίας και τη δοκιμιογραφία επί θεμάτων αισθητικής στο περιοδικό Νέα Εποχή (1959-2017).

Στη δεύτερη συνεδρία ο φιλόλογος και κριτικός Ανδρέας Χατζηθωμάς αναφέρθηκεστην κριτική ως καθαρτήριο ψυχής στον κριτικό λόγο του Ανδρέα Χριστοφίδη, ο ποιητής Γιώργος Μολέσκης μίλησε για τη λογοτεχνική κριτική και τον φιλοσοφικό στοχασμό του Γιώργου Λυσιώτη και ο φιλόλογος – ποιητής Δρ Λεωνίδας Γαλάζης παρουσίασε το θέμα: «Κύπρος Χρυσάνθης: Όψεις και θέματα λογοτεχνικής κριτικής στο περιοδικό Πνευματική Κύπρος».

Στην τρίτη συνεδρία ο φιλόλογος – ερευνητής Δρ Κυριάκος Ιωάννου μίλησε για τον  Γιάννη Κατσούρη ως μελετητή του Βασίλη Μιχαηλίδη, ο ποιητής και κριτικός Παναγιώτης Νικολαΐδης αναφέρθηκε στο φιλολογικό και κριτικό έργο του ποιητή Θεοδόση Νικολάου και, τέλος, η κριτικός θεάτρου Δρ Μαρία Χαμάλη ανέπτυξε το θέμα: «Κυπριακή (θεατρική) γραφή και “ανείπωτες” ιστορίες: μια επί σκηνής προσπάθεια ερμηνείας και αποκατάστασης του παρελθόντος και η πρόσληψή της από την κριτική».

Foto1
12
8
10
4
5
7
9
11

 

Το κοινό επέδειξε έντονο ενδιαφέρον για τις ανακοινώσεις όλων των ομιλητών και κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε ανταλλαγή απόψεων γύρω από ποικίλες όψεις και πτυχές της λογοτεχνικής κριτικής στην Κύπρο, τόσο παλαιότερα όσο και σήμερα. Η Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου προγραμματίζει έκδοση των Πρακτικών της Ημερίδας.

Χορηγός της ημερίδας H Κυπριακή Λογοτεχνία και η Κριτική μετά το 1960 ήταν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και υποστηρικτής το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

10Δεκεμβρίου 2017