Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία τη Πέμπτη 7 Νοέμβριου 2018 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού εκδήλωση για τα 50 χρόνια από το θάνατο του Τεύκρου Ανθία.
Ήταν μια εκδήλωση γεμάτη συγκίνηση γύρω από την ποίηση και κυρίως τον άνθρωπο Ανθία. Η παρουσία της κόρης του ποιητή Φλόγας και του γιου του Τεύκρου, το ξεδίπλωμα των παιδικών αναμνήσεών τους, αλλά και άλλων νεότερών του που τον είχαν γνωρίσει, θύμησες για τον σπουδαίο αυτό άνθρωπο, τον ευγενή, τον πατριώτη, τον αγωνιστή, τον φανατικό Έλληνα, που ίδρυε σχολές ελληνικών όπου βρέθηκε.
Στην Βρετανία, π.χ μα και στην Ανδρολίκου, όπου όντας εκτοπισμένος έμαθε τους Τουρκοκύπριους Ελληνικά… Τους μαθητεύσαντες κοντά του, όπως ο εξαίρετος Καννάουρος, που τον ενθυμούνται όλοι για την επιμονή του στα σωστά και ωραία Ελληνικά… Η μαρτυρία του Καννάουρου αποτελεί, στ’ αλήθεια, μια παρακαταθήκη για τον Ανθία: την αγάπη, την καλοσύνη, τη μετριοπάθεια, την γενναιοφροσύνη, την αβροφροσύνη αλλά και την αγωνιστικότητα του Ανθία.
Μια καταδίκη ακόμη, από τον Καννάουρο, για το μηδέν πραχθέν από την πολιτεία για αυτόν τον κύπριο διανοητή, ευπατρίδη και μεγάλο διαφωτιστή, που θα ΄πρεπε να διδάσκεται στα σχολεία μας, όπως είπε. Κρίμα που δεν προνοήθηκε η εγγραφή τέτοιων αναμνήσεων, αγαπητέ Ανδρέα Καννάουρε! Οι μνήμες του Σπύρου Χατζηγρηγορίου από τις συνάξεις τους στην Αγγλία με τον ποιητή μαζί με τον σπουδαίο φιλόσοφο Μπέτραντ Ράσσελ που συνέπιπταν με αυτές του Χαμπή Κιατίπη, από τη ζωή στη Βρετανία μαζί του, όπου πίνανε μαζί το κρασάκι τους σε κείνες τις αλησμόνητες συζητήσεις. Οι απαγγελίες της Χριστίνας Χριστόφια και η σε βάθος ανάλυση του έργου του από τον Νίκο Τριμικλινιώτη, ήταν από τα δώρα της εξαίρετης αυτής βραδιάς.
Όσοι λείψανε και κυρίως οι νέοι μας ποιητές, κάτι χάσανε από αυτή την ποιητική μυσταγωγία!
Χρίστος Χατζήπαπας