Γεννήθηκε το 1972 στη Λευκωσία. Σπούδασε «Βιβλιοθηκονομία», «Information & Library Studies» και «Επιστήμες της Αγωγής – Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση» σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο και Κύπρο. Από το 1996 εργάζεται στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστήμιου Κύπρου.
Είναι διορισμένο από το Υπουργικό Συμβούλιο μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Κυπριακή Βιβλιοθήκη και ιδρυτικό μέλος του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής (ΟΛΚ). Διετέλεσε επίσης πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΚΕΒΕΠ), (2017-2000), μέλος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου (2020-2023) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Πνευματικού Ομίλου Κύπρου (ΕΠΟΚ).
Από τον Οκτώβριο του 2023 επιμελείται και παρουσιάζει τη ραδιοφωνική εκπομπή «Λογοτεχνία στα Ερτζιανά» που μεταδίδεται από το ΡΙΚ και το UCY Voice, ενώ πρόσφατα ασχολήθηκε και με την στιχουργική.
Βιβλία:
- Το τρομακτικό μυστικό του Αϊνστάιν: αλλόκοτα διηγήματα (Επιφανίου, 2010).
- Ο γιος της μάγισσας: αλλόκοτες ιστορίες (Συμπαντικές Διαδρομές, 2012).
- Ο μυστικός σύντροφος του Ρήγα: η άγνωστη μαρτυρία του Ιωάννη Καρατζά (Συμπαντικές Διαδρομές, 2016).
- Το τέλος της Χιονάτης: ποίηση (Συμπαντικές Διαδρομές, 2017).
- Η παράξενη ιστορία του Ευριπίδη Παπαδόπουλου και άλλα διηγήματα (Συμπαντικές Διαδρομές, 2019)
- Αρουραίοι: αλληγορική ιστορία πολιτικού προβληματισμού (Συμπαντικές Διαδρομές, 2023).
- Ο Μελής ο Νταής [παιδική διαδραστική ιστορία για τον σχολικό εκφοβισμό] (Ηλίας Επιφανίου, 2024).
Διηγήματα και ποιήματά του έχουν μεταφραστεί και δημοσιευτεί σε άλλες γλώσσες.
Από το 2010 διατηρεί το βιβλιολογικό ιστολόγιο @Ανδρέας Καπανδρέου που ασχολείται με τη λογοτεχνία, το βιβλίο, τις βιβλιοθήκες και τον πολιτισμό.
Έχει δύο κόρες, τη Δήμητρα και τη Νάγια.
Κριτικές
«Συνήθως δεν εκφράζομαι υπερθετικά όταν παρουσιάζω βιβλία, τώρα όμως θα το κάνω! Θεωρώ ότι αυτό το βιβλίο είναι ένα από τα πιο έξυπνα βιβλία που έχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο στην Κύπρο».
(Ο Παντελής Βουτουρής για το βιβλίο “Αρουραίοι” του Ανδρέα Καπανδρέου περισσότερα εδώ)
«Ο Καπανδρέου κατάφερε με μια εκφραστική και καλοδουλεμένη συνθετικά κατάθεση να σπάσει το κέλυφος της αδιαφορίας, του δόλου, της εξαπάτησης και της τραγικής μοίρας του τόπου μας, και να θέσει εις τον τύπον των ήλων τον καυστικό του λόγο για να προσδώσει με μια τολμηρή διατύπωση την ανησυχία των νέων μας, τον πόνο των εκτοπισμένων από τη γη τους συμπατριωτών μας και την αδικία που γίνεται σε βάρος της πατρίδας μας.
Τον συγχαίρω για το βιβλίο του και εύχομαι συνέχεια της δημιουργίας του».
(Ο Ανδρέας Χατζηθωμάς για το βιβλίο «Αρουραίοι» του Ανδρέα Καπανδρέου. Περισσότερα εδώ)
«Αν ο Orwell έγραψε τη «Φάρμα των Ζώων» το 1943-44, μετά τις εμπειρίες του στον Ισπανικό Εμφύλιο, για να επικρίνει σκωπτικά το αυταρχικό Σταλινικό καθεστώς, ο Καπανδρέου αφορμώμενος από το πρότυπό του αλλά εκκινώντας από άλλη πολιτικοκοινωνική αφετηρία γράφει τους «Αρουραίους» του, για να στηλιτεύσει με σάτιρα πικρής ειρωνείας τα δρώμενα της Κυπριακής τραγωδίας του 1974 και των διαιωνιζόμενων δεινών της».
Χρυσόθεμις Χατζηπαναγή: Σάτιρα πικρής ειρωνείας: κριτική για το βιβλίο Αρουραίοι: αλληγορική ιστορία πολιτικού προβληματισμού. Περισσότερα εδώ)
«Ο μυστικός σύντροφος του Ρήγα» είναι μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις της ελληνικής λογοτεχνίας του φανταστικού, που πετυχαίνει να παρασύρει τον αναγνώστη από την πρώτη μέχρι την τελευταία του σελίδα.
(Ο Δημήτρης Αργασταράς για τον Μυστικό Σύντροφο του Ρήγα. Περισσότερα εδώ)
«Το βιβλίο ξεκινάει με γροθιά (και δεν εννοώ τα κλασσικά, αυτό είναι ένα χειρόγραφο που βρέθηκε κλπ). Γροθιά και τόλμη, μιας -διορθώστε με αν κάνω λάθος- αυτή τη συγκεκριμένη εναλλακτική ιστορία δεν έχει τολμήσει κανείς Έλληνας να τη γράψει ακόμη».
(Η Ευθυμία Δεσποτάκη για τον Μυστικό Σύντροφο του Ρήγα. Περισσότερα εδώ)
«Το βιβλίο ήταν μια πραγματική έκπληξη. Γρήγορα πέρασα από την συγκατάβαση στη μαγεία της αφήγησης, γιατί ο Ανδρέας Καπανδρέου σε συναρπάζει γρήγορα με τις αφηγηματικές τεχνικές του».
(Ο Γιώργος Γεωργής για «Το τρομακτικό μυστικό του Αϊνστάιν». Περισσότερα εδώ)
Δείγματα Γραφής
Από την ποιητική συλλογή «Το τέλος της Χιονάτης»:
Τον Ρε Αλέξη δεν τον γνωρίζουνε πολλοί
γι αυτόν λίγα θα βρεις για να διαβάσεις.
Τον ξέρουν μόνο κάποιοι ιστορικοί
κι όσοι ονειρεύονται επαναστάσεις.
URLs:
Άστον να λέει τον ποιητή [μελοποιημένοι στίχοι] – https://www.youtube.com/watch?v=xs6XgUYiygk&t=1s