Λυμπουρής Κώστας

 

 

ΕΡΓΟΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Κώστας Λυμπουρής γεννήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου το 1950 και μεγάλωσε στο Κάτω Δίκωμο της επαρχίας Κερύνειας. Υπηρέτησε ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση, φτάνοντας στον βαθμό του λυκειάρχη. Διετέλεσε Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων, Αντιπρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Αντιπρόεδρος του Εκπαιδευτικού Μεταρρυθμιστικού Ομίλου Κύπρου και μέλος στα συμβούλια άλλων πνευματικών, κυρίως, σωματείων και συνδέσμων. Πήρε μέρος στις επιτροπές του Υπουργείου Παιδείας για την έκδοση των βιβλίων Της πατρίδας χώματα (1985), Το καράβι της Κερύνειας (1987) και Η κατεχόμενη γη μας (1991). Εξέδωσε τη μελέτη Η ίδρυση της ΟΕΛΜΕΚ και η λειτουργία της από 1953 μέχρι το 1960 (2005).

Η πεζογραφική του δημιουργία περιλαμβάνει τέσσερις συλλογές διηγημάτων:

«Προσωρινά κλειστό», Πλανόδιον, Αθήνα α΄ έκδοση, Πλανόδιον, 2006,   /  β’ έκδοση, Πλανόδιον, 2007

Για μια μικρή παύλα, Κέδρος, Αθήνα 2011

Των ημετέρων άλλων, α΄ έκδοση, Παράκεντρο, 2014   /   β’ έκδοση, Παράκεντρο, 2015 / επανέκδοση, Πάπυρος, Αθήνα, 2017

Βοτσαλωτή, Το Ροδακιό, Αθήνα, 2019

Όλες του οι συλλογές περιελήφθηκαν στη μικρή λίστα των Κρατικών Βραβείων, ενώ η συλλογή του με τίτλο Των ημετέρων άλλων τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας (2015).

Κυκλοφόρησε τα μυθιστορήματα:

Επιβάτες φορτηγών, Πάπυρος, Αθήνα, 2017

και Αθαλάσσα, Το Ροδακιό, Αθήνα 2021  (Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας, 2022).

Εξέδωσε, επίσης, την Ανθολογία Διηγημάτων της Εισβολής (ανθολόγηση, εισαγωγή και επιμέλεια), ΑΙΠΕΙΑ (Σπίτι της Κύπρου και Πάπυρος), 2018

Διηγήματά του δημοσιεύτηκαν στα σημαντικότερα λογοτεχνικά περιοδικά της Ελλάδας και της Κύπρου, σε αφιερωματικούς τόμους και λογοτεχνικά ιστολόγια. Διηγήματά του μεταφράστηκαν στα βουλγαρικά, αλβανικά και τουρκικά, ενώ στην τουρκική γλώσσα κυκλοφόρησε και το μυθιστόρημα Επιβάτες φορτηγών. Στα αλβανικά κυκλοφόρησε και το μυθιστόρημά του Αθαλάσσα.

Σε συνεργασία με τον ποιητή Κώστα Βασιλείου κυκλοφόρησαν το βιβλίο Λαλαγκούθκια (ποιήματα και διηγήματα), Αλμύρα, 2024.

Από το 2000 μέχρι το 2007 διετέλεσε μέλος της Συντακτικής Επιτροπής και κατά νόμο υπεύθυνος του λογοτεχνικού περιοδικού Ύλαντρον. Από το 2008 μέχρι το 2011 υπηρέτησε ως Μορφωτικός Σύμβουλος στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα.

Για την πολιτιστική του προσφορά έχει τιμηθεί από το Ίδρυμα «Στέλιος Χατζηιωάννου», την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, τον Σύνδεσμο Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων (ΟΕΛΜΕΚ), το Κοινοτικό Συμβούλιο Κ. Δικώμου και το Σωματείο «Δίκωμο ’74».

 

 

Δείγματα Γραφής

 

Σύνδεσμος λογοτεχνικής ανάγνωσης