Η Σταυρούλα Μπίου, με καταγωγή από την Καρδίτσα και τη Λευκωσία, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην κυπριακή πρωτεύουσα, όπου και διαμένει μόνιμα. Είναι διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας του παν/μίου Κύπρου (αριστεύσασα Φιλοσοφικής Σχολής, Μάιος 2022). Έχει λάβει μέρος σε επιστημονικά συνέδρια, και έχει δημοσιεύσει επιστημονικές εργασίες που αφορούν τη σύγχρονη νεοελληνική λογοτεχνία.
Η πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο Ίρις Ματωμένη (εκδόσεις Αρμίδα, 2021) συμπεριλήφθηκε στη βραχεία λίστα Κρατικών Βραβείων για τη χρονιά 2021, στην κατηγορία του Νέου Λογοτέχνη. Ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί, μεταξύ άλλων, στις ανθολογίες α) Αλεξάνδρα Ζαμπά (επιμ.), Οι νεότεροι. Κύπριοι ποιητές & ποιήτριες (1981-2001), Λευκωσία, Αρμίδα, 2020 και β) Λεωνίδας Γαλάζης κ.ά. (επιμ.), Δύο αιώνες επώνυμης κυπριακής ποίησης (1837-2021), Λευκωσία, Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής, 2021, και γ) στα φιλολογικά και λογοτεχνικά περιοδικά Κέφαλος, Κυπριακή Εστία, Νέα Εποχή, ΟΛΚή, Χάβρα και In Focus.
Η ποίηση γι’ αυτήν είναι ένας ευαίσθητος, εύθραυστος και μοναχικός δρόμος.
Από το 2018 είναι η επιμελήτρια των ελληνικών εκδόσεων της Αρμίδας. Πέρα από την επιμέλεια και διόρθωση βιβλίων, έχει αναλάβει και τον συντονισμό παρουσιάσεων του εκδοτικού οίκου. Παράλληλα, συνεργάζεται για την επιμέλεια κειμένων με τις εκδόσεις Βακχικόν.
Από όλα τα λογοτεχνικάείδη, μονάχα η ποίησημπορεί να αποδώσει, στομέτρο του δυνατού, τις ασυγκράτητες εντάσεις και τα ακατάσχετασκαμπανεβάσματα του έρωτα. Κιαυτό γιατί διακρίνεται από δύοκαθοριστικές αρετές: τη λακωνικότητα και την πυκνότητα. Κάπωςαταίριαστος συνδυασμός, θα σκεφτείτε, αλλά και ποιος συνδυασμόςδεν είναι αταίριαστος στον κόσμοπου ζούμε; Ιδίως όταν μπαίνουμε,ακροπατώντας, στο δωμάτιο όπουοι καρδιές χτυπούν ξέφρενα.
Η Σταυρούλα Μπίου μπαίνει, λοιπόν,σε αυτό το δωμάτιο κρατώντας μια απέραντη, αχανή θαέλεγα, γκάμα συναισθημάτων.Όλα, όμως, μα όλα,περιστρέφονται, σαν ουράνια σωματίδια, γύρωαπό τον έρωτα ο οποίος, κακά ταψέματα, είναι, την ίδια στιγμή,και ασθενής και γιατρός. Δύσκολονα βγάλεις άκρη, σχεδόν ακατόρθωτο αλλά, και πάλι, τι θα ήταν ηζωή μας χωρίςτον έρωτα; Χωρίςτα ωστικά κύματα που προκαλούνοι εκρήξεις του. Χωρίς τα μοναχικά βράδια όταν ακουμπάμε τακεφάλια μας σε βρεγμένα, απότη βροχή των δακρύων, μαξιλάρια.Χωρίς τη μαγική γλυκύτητα τωνφιλιών. Συμπεριλαμβανομένωνκαι των προδοτικών φιλιών! Χωρίςτους μυστικούς κώδικες που, έτσικαι τους σπάσεις, γλιστράς, παιχνιδιάρικα, στην τσουλήθρα τουπαραδείσου. Χωρίς, εν τέλει, τοάσπρο με το μαύρο, το φως με τοσκοτάδι, τη χαρά με τη λύπη.
Στιχουργική στιλπνότητα, αυθεντική τρυφερότητα, δραματικήαπεικόνιση, κάποτε μάλιστα σταόρια του σπαραγμού, μεταξένιαγλώσσα, πλούσια παραστατικότητα και εικόνες που μιλάνε! χαρακτηρίζουν, μεταξύ άλλων πολλών, την ποίηση της Σταυρούλας Μπίου. Στίχοι άλλοτε αισιόδοξοι,άλλοτε απαισιόδοξοι, βαθύς λυρισμός ακόμα κι όταν η απόγνωσημαίνεται έξω, και μέσα, σαν θύελλα, εμπνεύσειςρεαλιστικά ονειροπόλες και ονειροπόλα ρεαλιστικές. Η αγάπη, ο έρωτας – μήπως, εντέλει, είναι συνώνυμες έννοιες; – η πίστη, η απιστία, ηάνοιξη, ο χειμώνας, η συννεφιά,η λιακάδα, τα πουλιά με ατσάκιστες φτερούγες, τ πουλιά με τσακισμένες φτερούγες και ένα, αισθηματικά και αισθητικά, τέλειοποιητικό μοτίβο.
Δείγματα Γραφής
Μια νύχτα έζησα μαζί σου, ποιητή μου
Μια νύχτα που δεν έμελλα ποτέ να ξημερώσει
Και τότες άνθισε σφιχτά η αγκαλιά μου
Για έναν έρωτα που ποτέ δεν μ’ έχει ζώσει
Κι όλα του κόσμου τα μικρά
Γίναν μεγάλα και ωραία
Σαν η ψυχή σιγοτραγουδά
Και σ’ αγαπά λαθραία
Από τότε τριγυρνώ σ’ όλα τα μονοπάτια
Και ζητώ παρηγοριά μοναχά στα δυο σου μάτια
Μα ερωμένη σου πάντα θα παραμένω
Ζητώντας άδικα να βρω ένα φιλί που ’ν’ ξένο.
(περ. ΟΛΚή(ετήσιο δελτίο του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής), τχ. 3, Κύπρος, 2023, σ. 25)