ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ

Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018, ώρα 19.00, Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου (αίθουσα Ανδρέα Πατσαλίδη, Φανερωμένης 86-90, Παλιά Λευκωσία)

Παρουσίαση του βιβλίου της Αφροδίτης Αθανασοπούλου, Επίκουρης Καθηγήτριας Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (Τμήμα ΒΝΕΣ), με τίτλο:

Ιστορία και Λογοτεχνία σε διάλογο, ή Περί μυθικής και ιστορικής μεθόδου. Μια ανίχνευση στη νεοελληνική ποίηση του 19ου και του 20ού αιώνα, εκδόσεις Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη 2016.
Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από τις Εκδόσεις Επίκεντρο και την Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου.

Το βιβλίο (288 σελίδων) πραγματεύεται τον διάλογο της λογοτεχνίας με την ιστορία στην ελληνική λογοτεχνία του 19ου και του 20ού αιώνα, με έμφαση στην ποίηση. Η μελέτη κινείται σε δύο άξονες: ο πρώτος άξονας,που αναπτύσσεται στην Εισαγωγή και στον Επίλογο, εξετάζει τις σχέσεις λογοτεχνίας και ιστορίας σε θεωρητικό επίπεδο, ως οπτικών και λόγων/αφηγήσεων που διαμεσολαβούν τη γνώση μας για τον κόσμο. Ο διάλογος (που φτάνει ώς και την όσμωση) ιστορίας και λογοτεχνίας εκδηλώνεται ιδιαίτερα στις περιπτώσεις μικτών ειδών, όπως η συζήτηση για την «ιστορική αφηγηματολογία» στο πεδίο των ιστορικών, ή το ιστορικό μυθιστόρημα και η ιστορική ποίηση στη λογοτεχνία.

Ο δεύτερος, παραδειγματικός άξονας γειώνει τον θεωρητικό προβληματισμό στο έδαφος της νεοελληνικής γραμματείας. Βασικές πτυχές που καλύπτουν τα 5 ενδιάμεσα κεφάλαια του τόμου είναι: ο εθνορομαντικός ιστορισμός, με έμφαση στον Κρητικό Αγώνα, η ιστορική μέθοδος του Καβάφη, το «άγχος της ιστορίας» του ποιητή και διπλωμάτη Σεφέρη, το αντικαθρέφτισμα της Ιστορίας στην ποίηση του Μόντη. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην Κύπρο: μεγάλο μέρος του βιβλίου είναι αφιερωμένο στο «Κυπριακό Ζήτημα στη Λογοτεχνία» (κεφ. 4), με ειδική εστίαση στην «αντι-ιστορία του Μόντη» (κεφ. 5). Εξετάζεται επίσης επισταμένως η κυπριακή συλλογή του Σεφέρη Ημερολόγιο Καταστρώματος, γ΄ (αρχικός τίτλος: Κύπρον, ού μ’ εθέσπισεν…) και η «μυθιστορική» του μέθοδος, σε σύγκριση με την ιστορική μέθοδο του Καβάφη, στην οποία αφιερώνεται ένα εκτενές μέρος του βιβλίου (κεφ. 2 και 3). Αναφορές γίνονται και σε άλλους Κύπριους ποιητές: Μιχαηλίδη, Λιπέρτη, Χαραλαμπίδη, όπως επίσης στους Παλαμά, Βαλαωρίτη, Σικελιανό, Καζαντζάκη, Ελύτη. Η μελέτη περιλαμβάνει ευρεία ανάλυση κειμένων με στόχο τη διάκριση της «ιστορικής» από τη «μυθική μέθοδο», διάκριση η οποία επιχειρείται συμπερασματικά στον Επίλογο.

Το βιβλίο περιλήφθηκε στη βραχεία λίστα (shortlist) για το Βραβείο Δοκιμίου 2017 του περιοδικού Ο αναγνώστης στην Αθήνα.

Η παρουσίαση θα γίνει την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου στις 19.00 στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου (αίθουσα Ανδρέα Πατσαλίδη, Φανερωμένης 86-90, Παλιά Λευκωσία). Θα μιλήσουν οι Πέτρος Παπαπολυβίου, Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Λεωνίδας Γαλάζης, Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας – Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου, και Παναγιώτης Νικολαΐδης, ποιητής και κριτικός της λογοτεχνίας. Αντιφώνηση θα κάνει η συγγραφέας του βιβλίου, Αφροδίτη Αθανασοπούλου. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

athanasopoullou